Behandelingen

Als all-round tandartsenpraktijk bent u bij tandartsenpraktijk Tand Totaal Vallen aan het juiste adres voor vele behandelingen op het gebied van tandzorg.

Omdat wij u zo goed mogelijk willen helpen, werken we nauw samen met specialisten in diverse disciplines. Zo zorgen wij ervoor dat u de beste (vervolg)behandeling krijgt, als wij deze niet in onze praktijk kunnen bieden. Het kan dus voorkomen dat wij u doorverwijzen naar een specialist.

App GezondeMond

Kunt u de adviezen van uw tandarts of mondhygiënist allemaal onthouden? U hoorde iets over rageren en poetsen, maar wat zei uw zorgverlener ook al weer? In de tandartsstoel was het verhaal allemaal nog zo helder, maar eenmaal thuis, bent u de boodschap vergeten.
Herkenbaar? Download dan de gratis app GezondeMond.

 

De behandelingen

* Algemene tandheelkunde

Periodieke controle

Liever voorkomen wij tandproblemen, dan dat wij ze verhelpen. Daarom besteden wij veel aandacht aan preventie. Een mooi, gezond en stralend gebit realiseren wij samen met u. Tijdens de periodieke controle inspecteert de tandarts uw mond en gebit op gaatjes en eventuele (tandvlees)ontstekingen. Indien nodig wordt tandplak en tandsteen verwijderd en worden uw tanden gepolijst door de tandarts, mondhygiënist of preventieassistente. Is er sprake van een gaatje? Dan maken we een vervolgafspraak bij de tandarts.

Röntgenfoto’s

Met röntgenfoto’s kan de tandarts tussen de tanden en kiezen kijken en onder eventuele vullingen. Zo is vast te stellen of er sprake is van tandbederf. Bovendien is op een röntgenfoto te zien hoe het kaakbot eruitziet en of er sprake is van ontstekingen in de kaak. In onze praktijk maken wij solo-foto’s, waarop de hele tand of kies te zien is. Van het kroongedeelte tot het wortelgedeelte, plus het gebied rondom de wortelpunt. Daarnaast maken wij een OrthoPantomoGram (OPG) om een totaaloverzicht te maken van alle tanden en kiezen in boven- en onderkaak, hier zijn ook de eventuele verstandskiezen goed op te zien. Vanzelfsprekend maken wij röntgenfoto’s volgens de actuele ALARA-standaarden.

Gebitsreiniging

Thuis poetsen alleen is soms niet voldoende voor een schoon en gezond gebit. Tijdens een grondige gebitsreiniging verwijdert de tandarts, preventieassistente of mondhygiënist tandplak en hardnekkig tandsteen. Het behandelen van uitgebreide tandvleesontstekingen wordt uitsluitend door de mondhygiënist gedaan. Met wie u het beste een afspraak kunt maken voor een gebitsreiniging, wordt in overleg met u door uw tandarts aangegeven.

Vullingen

Bacteriën in tandplak kunnen gaatjes in tanden en kiezen veroorzaken. Met een vulling van tandkleurig materiaal restaureert de tandarts deze beschadiging. Hiermee wordt voorkomen dat het gaatje groter wordt, wordt de functie van de tand of kies hersteld en worden klachten verholpen.

Fluoridebehandeling

Fluoride maakt het glazuur van de tanden sterker en helpt tandbederf te voorkomen. Het gebruik van fluoride verkleint de kans dat er gaatjes in tanden en kiezen ontstaan. Daarom krijgen kinderen tot en met 15 jaar tijdens de periodieke controle bij ons een fluoridebehandeling. De fluoride wordt in gelvorm in een gebitje 4 minuten over de tanden en kiezen geplaatst. Wanneer kinderen in behandeling zijn bij de orthodontist en dagelijks met het spoelmiddel spoelen, is deze fluoridebehandeling niet nodig.

Sealen

De kauwvlakken van kiezen hebben diepere en smalle putjes en groeven, waarin bacteriën en voedselresten makkelijk voor gaatjes kunnen zorgen. Wanneer de blijvende kiezen volledig zijn doorgebroken, adviseren wij een sealbehandeling. Met een coating dekt de tandarts, mondhygiënist of preventieassistente het kauwvlak van de kiezen af, dit helpt om beter te kunnen poetsen en de kans op gaatjes te verkleinen. De coating slijt er meestal vanzelf af, wanneer deze echter blijft zitten is dit geen probleem.

Wortelkanaalbehandeling

Ontstoken tandweefsel kan ontstaan door tandbederf, een lekkende vulling of een trauma. Tandweefstel dat ontstoken is (geweest), geneest meestal niet meer en moet dan verwijderd worden. Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel in de wortel van uw tand of kies.

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn een duurzame vervanging van tanden en kiezen en verbeteren de functie – en in de meeste gevallen ook de uitstraling – van uw gebit. Een kroon is een metalen of porseleinen kapje dat over een tand of kies wordt geplaatst. Een brug is een vervanging van één of meer ontbrekende tanden of kiezen. Een implantaat is een ‘kunstwortel’ en biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese.

Verdoving

Voor sommige behandelingen is een verdoving noodzakelijk. In onze praktijk verdoven wij de betreffende tanden en/ of kiezen met een plaatselijke verdoving. Bij ons is een behandeling onder algehele verdoving, ofwel narcose niet mogelijk. Wanneer u dit wenst, kunnen wij u doorverwijzen. Let wel, de wachttijd bij de betreffende instellingen zijn vaak lang. Onze voorkeur gaat daarom – zeker bij ernstige pijnklachten – uit naar een behandeling in onze praktijk onder plaatselijke verdoving.

Quicksleeper

Tandarts RHY Vallen – van Tetering werkt ook met de Quicksleeper, dit is een nieuwe vorm van verdoven. Met een computergestuurde verdovingsmethode wordt heel langzaam de vloeistof ingebracht, de verdoving werkt meteen zodat we geen inwerktijd meer nodig hebben. Er wordt nog met een naald gewerkt maar deze is veel kleiner dan wat u gewend bent, en door zijn speciale vorm voelt u het inbrengen van de naald nagenoeg niet. Een groot voordeel van deze methode is dat de weke delen niet meer worden verdoofd, kortom u heeft geen verdoofde tong/ wang of lippen meer! Verder kunnen meerdere tanden tegelijk worden verdoofd waardoor het aantal prikjes wordt verkleint, o.a. een gehemelte prik is niet meer nodig. De tandarts bekijkt per behandeling of de Quicksleeper toepasbaar is, in sommigen gevallen is dit namelijk niet mogelijk.

Tanden trekken en tandprothese

Wanneer tanden te ver zijn afgebroken, of door bijvoorbeeld tandbederf niet meer te behouden zijn, worden deze verwijderd. Dit gebeurt bij ons rustig en voorzichtig. Een prothese vervangt de getrokken tand(en) of kies (kiezen). Er zijn diverse mogelijkheden, zoals een totale gebitsprothese, een gedeeltelijke gebitsprothese of een frame. De prothese kunt u, in tegenstelling tot een kroon of brug, uit uw mond halen.

Angstbehandeling

Bang voor de tandartsbehandeling? U bent niet de enige. Het team van Tand Totaal Vallen heeft begrip voor uw angst en doen er alles aan om u op uw gemak te stellen. Wij nemen de tijd voor u en beantwoorden al uw vragen in een persoonlijk gesprek. Wij geven u de mogelijkheid om u in alle rust voor te bereiden op de behandeling.

Gebitsbeschermers

Tandenknarsen of klemmen is een veelvoorkomende gebitsaandoening. Dit over elkaar schuiven van tanden en kiezen of het hard op mekaar bijten van tanden, gebeurt vaak ’s nachts en kan ernstige slijtage aan het gebit of het kaakgewricht tot gevolg hebben. Een splint dan wel opbeetplaat beschermt het gebit tegen tandenknarsen en klemmen van de kaak. Het wordt gemaakt van doorzichtig kunsthars. Ook hockeybitjes om uw gebit tijdens fysieke (contact)sporten te beschermen, kunt u door ons laten maken.

* Esthetische tandheelkunde

Wij bieden naast kronen, ook methodes waarbij de tanden of kiezen minder worden beslepen. Bijvoorbeeld het vervangen van oude (zilveren) of verkleurde vullingen, maar ook veneers/ facings en bleken zijn mogelijkheden in onze praktijk.

Veneers of facings

Een van onze behandelmethodes zijn veneers (schildjes van vulmateriaal) of facings (dunne porseleinen schildjes), deze worden persoonlijk voor uw tanden gemaakt. Of uw gebit hiervoor geschikt is, bespreekt de tandarts graag met u.

Bleken

Daarnaast kunt u bij ons ook uw tanden laten bleken, hierdoor wordt u gebit (deels) witter. Hoeveel tinten dit zal zijn, hangt van vele factoren af. Een goede voorlichting, de juiste methode en goed toezicht is zeer belangrijk. Sinds 1 november 2012 mag bleken om die reden alleen nog in tandartsenpraktijken worden gedaan. Onze tandartsen zijn bekend met de procedures en zorgen op een deskundige wijze voor wittere tanden.

Verwijspraktijk

Tandartsenpraktijk Tand Totaal Vallen is tevens een verwijspraktijk. Dat betekent dat wanneer u geen vaste patiënt van onze praktijk bent, u toch bij ons terecht kunt voor deelverrichtingen. Uw eigen tandarts of specialist in het ziekenhuis zal u hiervoor een verwijsbrief meegeven of naar ons mailen, via info@tandtotaalvallen.nl.

MRA’s maken en plaatsen

Tandarts mw. R.H.Y. Vallen – van Tetering is geaccrediteerd bij de NVTS voor het vervaardigen van een Mandibulair Repositie Apparaten (MRA). Hiervoor werkt zij samen met Goedegebuure tandtechniek, een gecertificeerd tandtechnisch laboratorium. Een MRA is een soort beugel die beide kaken in een positie dwingt, waardoor er een opening blijft voor de luchtstroom. Dit vermindert de problemen met snurken en apneu, dit laatste geldt wanneer er sprake is van een onderbreking van de luchtstroom. Deze beugel wordt op maat gemaakt. U draagt de MRA wanneer u slaapt. Draagt u een kunstgebit? Dan wordt beoordeeld of deze beugel ook voor u geschikt is. Of de MRA wordt vergoed, hangt van verschillende factoren af. We werken op basis van een verwijzing via de huisarts of specialist in het ziekenhuis, wanneer u rechtstreeks bij ons terecht komt zullen wij u over deze verwijzingsroute informeren. Kijk voor meer informatie op: www.apneupagina.nl en www.nvts.nl.

Implantaten

Wanneer tanden of kiezen verloren zijn gegaan en er een gat is ontstaan in de tandboog, kan deze opgevuld worden door een implantaat. Een implantaat is een kunstwortel in de kaak. We maken in de praktijk voorzieningen op deze kunstwortels, dit kunnen kronen, bruggen of protheses zijn. Voor het plaatsen van de kunstwortels zullen wij u doorverwijzen naar het ziekenhuis of een implantoloog. De tandarts zal hiervoor uitgebreid met u in gesprek gaan, daarbij worden de kosten en vergoedingen ook besproken.

Kleine chirurgie

U kunt bij ons ook terecht voor het verwijderen van tanden/ kiezen, resterende wortels en voor (nog in het bot gelegen) verstandskiezen. Tandarts R.H.Y. Vallen – van Tetering heeft een paar jaar bij de kaakchirurgie in het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg gewerkt, de geleerde vaardigheden zorgen ervoor dat zij (gecompliceerde) extracties kan doen die daarom niet persé in het ziekenhuis hoeven te gebeuren. Voor de behandeling hebben wij mogelijk een grote overzichtsfoto nodig (OPG). Is deze niet voorhanden op de datum van de afspraak? Dan zullen wij deze opvragen bij uw eigen tandarts of ter plekke maken in onze praktijk.